Maak je tuin lenteklaar
De lente komt er weer aan. Tijd om je tuin eens grondig aan te pakken! Hoe je dit het beste aanpakt lees je hier.
Aan de slag in je tuin
De dagen worden weer langer, de lente begint! Het verlengen van de dagen is zelfs onlosmakelijk verbonden met het woord van het seizoen. Het woord ‘lente’ is namelijk afgeleid van lang. Misschien merk je het al: de langere dagen en het sterkere zonlicht hebben een effect op mensen. Je wordt er vrolijker van en je krijgt meer energie. Het mooiere weer overschaduwt de kou en regen van de winter hopelijk steeds meer. Hoog tijd om je terras lente- en zomerklaar te maken, zodat je snel lekker buiten kan zitten. Maar na de winter en een nat, vochtig voorjaar, kan dat nog best een klus zijn. Deze tips helpen je daarom op weg om je tuin tot een goed onderhouden paradijsje te transformeren!
Groene aanslag
Groene aanslag op terrastegels, of groen mos tussen de klinkers van het terras of de oprit. Het zijn veelgehoorde ergernissen. De aanslag – ook wel atmosferische vervuiling genoemd – neemt toe als de dagen donkerder en korter worden en er veel regen valt. De mossen en algen houden vervolgens water vast, wat het probleem alleen maar verergert. Het voorjaar is een perfect moment om wat aan de aanslag te doen.
Waar vind je groene aanslag?
Groene aanslag duikt meestal op op vochtige plekken waar de zon weinig schijnt. Zo hebben terrastegels of klinkers van de oprit die in de schaduw liggen al snel een groene gloed te pakken. Het soort materiaal maakt niet uit. Tegels, klinkers, hout, beton, op alle soorten bestrating en tuinmaterialen kan groene aanslag voorkomen. Zo zie je dat na de koude en natte maanden een groene aanslag is ontstaan op de tegels van het terras en de oprit. En ook de tuinmeubelen zijn niet bespaard. Een houten ligbed kan zelfs volledig zijn verweerd.
Een hardnekkig en veelvoorkomend probleem, maar hoe kom je er vanaf?
En nu is het dan eindelijk voorjaar. De dagen worden langer en het zonnetje laat zich weer zien. Maar voordat je lekker in de tuin kunt zitten, vragen het terras en de tuinmeubelen om een grote schoonmaakbeurt! Met behulp van een aantal huis-, tuin- en keukenmiddelen en professionele schoonmaaktips voor het verwijderen van algen en groene aanslag tegen verwering, worden je terras, oprit en tuinmeubelen weer zo goed als nieuw.
Geef onkruid minder kans
De beste aanpak is het doorbreken van de omstandigheden die mos en algen veroorzaken. Zo krijgt het onkruid minder kans. Kijk bijvoorbeeld of je de afwatering kunt verbeteren door het terras iets op te hogen, of aflopend te maken. In een dichtbegroeide tuin kan snoeien ook een goede oplossing zijn. Waar veel zonlicht op de bestrating valt, zal deze sneller drogen en zal de aanslag sneller verdwijnen. Op wat voor manier je je terras, balkon en oprit uiteindelijk ook schoonmaakt, het is belangrijk dat je bladeren, optisch vuil en zandresten altijd regelmatig verwijderd. Dit is namelijk de ideale bron voor atmosferische aanslag.
Reinig niet met een hogedrukspuit
Voor het schoonmaken van je terras, balkon en oprit lijkt een hogedrukspuit oh zo handig. Niets is echter minder waar. Door de kracht van het water maak je de toplaag poreuzer en kan het vuil zo in de tegel trekken. Daarnaast wordt het oppervlakte ruwer, waardoor mossen, algen en vuil sneller terugkeren. Een hogedrukspuit is daarom geen aanrader.
Gebruik geen chemische middelen
Een veelgebruikte methode om van mos en algen af te komen is het gebruik van bleek, oftewel chloor, ammoniak of (strooi)zout. Helaas zijn deze middelen zeer schadelijk voor het milieu en zijn ze agressief voor omliggende beplanting of een eventuele vijverpartij. Door het gebruik van zout of chloor verbleekt bovendien de kleur van je tegels.
Schrob en veeg … met zand
Gelukkig zijn er ook milieuvriendelijke methoden. Zand is bijvoorbeeld een uitstekend schuurmiddel. Door je tegels regelmatig te vegen en te schrobben met wat extra zand en een sopje – met milieuvriendelijke zeep – zullen mos en algen verdwijnen. Al is het schrobben met zand wel een klusje! Wat goed werkt is brekerzand. Dit zand wordt gebruikt bij het invegen van nieuwe bestrating en is vrij scherp waardoor het extra schuurt.
Het schoonmaken van je tuinmeubels
Een mooie en natuurlijke uitstraling van je tuinmeubelen: wie wil dit nu niet? Zeker na de winter is het hard nodig om (hardhouten) tuinmeubelen er weer schoon – en met de oorspronkelijke, natuurlijke uitstraling – uit te laten zien. Vuil, vogelpoep of atmosferische aanslag zal je vooral zien op de liggende delen van de stoelen. Zoals de armleggers en de zittingen van de stoelen. Het tafelblad heeft vaak extra aandacht nodig en zal je daarom wat vaker moeten reinigen. Wil je er meer en langer van genieten, maak dan preventief regelmatig schoon door het hele jaar heen. Gebruik voor het schrobben een zachte borstel of een doekje. Geen staal- of schuurspons, want dat geeft lelijk krassen.
Verwijder groene aanslag langdurig en duurzaam met BIOnyx
En uiteraard kunnen milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen helpen om je tuin in no time lente klaar toveren! Bij BIOnyx zijn we ervan overtuigd dat biologische schoonmaakmiddelen de toekomst hebben. Omdat het in de eerste plaats niet schadelijk is voor Mens, Dier en Milieu. Maar daarnaast is het ook bijzonder effectief. Er hoeft immers niet geschrobd te worden met de biologische schoonmaakmiddelen van BIOnyx. Neem bijvoorbeeld BIOnyx Terras & Oprit reiniger of BIOnyx (Hard)Hout tuinmeubelreiniger. In een handomdraai is je hele terras weer schoon. Om de ondergrond goed te laten drogen, is het handig om de vloer vrij te maken van tuinmeubelen, plantenbakken en potten. Door het gebruik van BIOnyx blijft de atmosferische- & groene aanslag sterk af.
Ga jij ook aan de slag om jouw tuin lenteklaar te maken?