Berg wasgoed, ergernis no 1 bij thuiskomst
De zomervakantie, voor de meesten onder ons, is dan (bijna) voorbij. We mogen weer aan de slag!. Niet iedereen zal hier blij mee zijn en zal nog wel even terug denken aan dat heerlijke vakantie gevoel. Lekker onder de parasol met een boek en lekker veel zwemmen. Genieten van je familie en van de mooie omgeving. En uiteraard het lekkere eten.
Helaas, het professionele leven komt weer helemaal op gang en je staat voor een berg werk. Om te beginnen kijk je meteen tegen een van de grootste ergernissen aan: de berg wasgoed!
Sorteer de was meteen
Het is erg verleidelijk om alle vuile was in de wasmand te kieperen. Zodat ie uit het zicht is. Maar het zal je tijd, werk en ergernis sparen om direct de was te sorteren. Dit maakt het een stuk efficiënter. De witte en de bonte was zijn gescheiden. Doe je dit namelijk niet, dan is de kans groot dat de kleuren overlopen. Ook omdat de verschillende merken & soorten wasmiddel over andere eigenschappen beschikken.
Vergeet uiteraard niet om:
– Te checken of de zakken leeg zijn
– (Spijker)Broeken binnenstebuiten te keren, zo voorkom je dat er vale strepen ontstaan
– T-shirts en dergelijke met opdruk eveneens binnenstebuiten te keren voor het wassen
– Sluit ritsen van broeken om te voorkomen dat de wastrommel beschadigd
Welke temperatuur
Ons milieu en je portemonnaie zijn er bij gebaat om op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen. Maar dat is erg afhankelijk van het merk & soort wasmiddel dat je gebruikt.
BIOnyx Vloeibaar wasmiddel maakt gebruik van speciaal geselecteerde enzymen. Hierdoor hoeven er minder tensioactieven gebruikt te worden. Op deze manier kan er op 30 graden gewassen worden. Met dezelfde waskracht en schone resultaten maar energie besparend en goed voor het milieu.
Juiste belading wastrommel
Het wasprogramma bepaalt of je de wasmachine vol mag doen (bij een “bonte” of “witte was”, bijvoorbeeld), of dat er minder was in mag (“kreukherstellend” programma of een “fijne was” of “wolwas”). Kies je voor een normale lading was, is dan moet je hand in de trommel boven het wasgoed nog heen en weer kunnen bewegen.
Is de wasmachine te licht of te zwaar is beladen? Dan functioneert die niet goed. Te weinig was in de machine betekent verspilling van elektriciteit en water. Tevens zal het wasgoed gaan ‘zweven’ en wordt dus niet goed schoon.
Ook teveel was in de machine zal als resultaat hebben dat de was niet schoon wordt. De oorzaak is dat er te weinig beweging in de trommel mogelijk is en het wasmiddel zijn werk niet goed kan doen. Immers het wasmiddel moet goed door kunnen dringen tot in de vezels. Bovendien is uitspoelen in een te volle machine moeilijker, waardoor er wasmiddelresten kunnen achterblijven in het wasgoed.
Doseer het wasmiddel volgens de gebruiksaanwijzing
Op de verpakking staat altijd aangegeven hoeveel je ervan moet toevoegen.
Gebruikt je teveel wasmiddel, dan zal er teveel schuim ontstaan. Net als bij te lichte belading gaat het wasgoed dan in de trommel ‘zweven’ en kan het wasmiddel minder goed zijn werk doen. Uiteraard is teveel gebruiken verspilling, slecht voor het milieu en je portemonnaie.
Gebruik je te weinig wasmiddel, dan worden vuil en vlekken onvoldoende verwijderd en slaan de losgemaakte vuildeeltjes weer neer op het textiel. Hierdoor wordt de was na verloop van tijd grauw. Ook kan er kalkaanslag neerslaan op de was en op het verwarmingselement van de wasmachine. Te weinig doseren is dus niet alleen slecht voor de was, maar ook voor de machine.
Eindelijk klaar
Het beste is om je natte wasgoed meteen na afloop van het programma uit de wasmachine te halen. Als dit te lang vochtig in de machine blijft zitten, dan kan dat vieze geuren, zelfs schimmel veroorzaken. En dit zorgt voor extra kreukvorming.
Als je de droger gebruikt, stop deze dan niet te vol: de kleding moet kunnen ronddraaien. Overbelading zorgt voor extra kreukels. Bovendien kunnen de artikelen warmteschade oplopen, als het ventilatiegat van de droger verstopt raakt door overbelading.
Sorteer nu ook meteen de schone was, dan ruimt dit makkelijker en sneller op. Zo begin je zorgeloos en blijft er dan meer tijd over voor andere dingen!